Hur mycket får man fakturera utan företag?

I Sverige kan du fakturera utan ett registrerat företag, men det finns vissa regler och begränsningar beroende på hur mycket du fakturerar och i vilken kontext. Här är en sammanfattning av vad som gäller:

1. Fakturera som privatperson utan företag

Som privatperson får du fakturera för tjänster eller varor utan att ha ett registrerat företag. Detta gäller till exempel om du säljer något från ditt hem, utför tjänster på fritiden eller gör engångsjobb. Men det finns några saker att tänka på:

  • Inkomstskatt: Om du tjänar pengar som privatperson utan företag måste du deklarera inkomsterna i din årliga inkomstdeklaration. Det kan vara aktuellt för allt du fakturerar, även om du inte driver ett företag.

  • Överskrider du ett visst belopp? Om du fakturerar mer än ett visst belopp under ett år, kan Skatteverket anse att du driver en affärsverksamhet och kräva att du registrerar ett företag, eftersom inkomsten kan betraktas som näringsverksamhet. Om du fakturerar för mer än cirka 30 000 kr per år kan det vara dags att registrera ett företag.

2. Att fakturera utan F-skatt

Om du inte har ett företag och inte är registrerad för F-skatt, kan du ändå fakturera, men då är det viktigt att komma ihåg:

  • Arbetsgivaravgift: Om du fakturerar utan F-skatt måste den person eller organisation som betalar dig dra av arbetsgivaravgifter från din betalning. Den som betalar dig kommer också att rapportera dina inkomster till Skatteverket, och du behöver själv ta ansvar för att deklarera och betala skatt.

  • Fakturering genom en faktureringstjänst: Om du inte har F-skatt och vill fakturera utan att starta ett eget företag, kan du använda en faktureringstjänst eller ett fakturabolag. Dessa företag erbjuder tjänster där de fakturerar åt dig och sedan betalar ut en del av beloppet till dig, efter att de dragit av skatter och avgifter.

3. Alternativet: FA-skattsedel

Om du vill kunna fakturera utan att starta ett eget företag men ändå ta ansvar för skatter och avgifter, kan du ansöka om en FA-skattsedel. En FA-skattsedel gör att du kan fakturera för både arbete (som enskild näringsidkare) och anställning (om du har en lön vid sidan av). Med FA-skattsedel kan du fakturera för uppdrag utan att starta ett eget bolag.

4. Högre belopp och moms

  • Om du planerar att fakturera stora belopp eller sälja varor och tjänster regelbundet, kan det vara bättre att starta ett företag och registrera dig för moms och F-skatt.

  • När du är momsregistrerad får du lägga på moms på fakturor du skickar, och du får även rätt att dra av moms på inköp som är kopplade till din verksamhet.

5. Vad händer om du fakturerar mycket utan företag?

Om du fakturerar mycket utan att vara registrerad för F-skatt kan Skatteverket bedöma att du bedriver näringsverksamhet och kräva att du registrerar dig för F-skatt. Om så är fallet, kan det bli aktuellt att betala sociala avgifter, moms och andra avgifter beroende på vilken typ av verksamhet du har.


Sammanfattning:

  • Utan företag: Du får fakturera som privatperson upp till cirka 30 000 kr per år utan att starta ett företag. Detta gäller om du utför engångsjobb eller säljer varor på enstaka grund.

  • Över 30 000 kr: Om du fakturerar mer än detta belopp årligen, anses du ofta bedriva näringsverksamhet och bör registrera ett företag.

  • Fakturering utan F-skatt: Om du inte har F-skatt kan du fortfarande fakturera, men då måste den som betalar dig dra av arbetsgivaravgifter och rapportera detta till Skatteverket.

  • FA-skattsedel: Om du vill fakturera regelbundet utan att starta ett företag, kan du ansöka om en FA-skattsedel för att få möjlighet att fakturera och betala skatt på dina inkomster.

För att hålla det enkelt, om du tänker fakturera ofta eller i större belopp, är det bäst att överväga att registrera ett företag. Om det bara handlar om mindre summor, och du gör det sporadiskt, kan det vara okej att fakturera utan företag – men se till att följa alla regler noggrant för att undvika skatteproblem.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen