Okategoriserade

Att känna sina känslor – finn din inre kompass

Att känna sina känslor - tillgång till din inre kompass
Att ha tillgång till och känna sina känslor är vägen till att välja rätt väg för just dig. När hjärtat sjunger är du på rätt väg.

Tänk efter eller känn efter?

Hur gör du när du ska ta beslut? Tänker eller känner du efter? Att tillåta sig att känna sina känslor kan vara den bästa guidningen till rätt beslut. Många av oss har fått lära oss att tänka oss fram till beslut, vi ska väga för- och nackdelar. Kanske har vi tidigare valt tokigt när vi låtit våra känslor styra. Jag tror att det är en vanlig missuppfattning att våra känslor styr oss fel. Jag tror snarare att vi blivit “felprogrammerade” när det gäller att känna och tolka våra känslor. Se tillbaka på din barndom. Var det några känslor du inte tilläts att känna. Kanske var det några känslor som belönades eller bestraffades på något sätt när du var barn?

Hur kan vi bli felprogrammerade?

Det är inte helt ovanligt att vi när vi var barn var med om att vissa känslor inte uppskattades eller till och med inte tolererades. Tänk dig ett litet barn som blir argt. Om föräldrarna då blir arga tillbaka. Skriker till barnet att det ska gå in på sitt rum. “Kom tillbaka när du är glad och trevlig”. När det här händer lär sig barnet att om jag känner ilska blir andra arga på mig och jag blir ensam, jag får inte vara med. Det här kan leda till att jag i vuxen ålder inte tillåter mig att känna ilska. Hur kan det ställa till problem? Jo, genom att vi inte agerar på ilska som det är tänkt att vi ska göra. Ilskans verkliga funktion är att tala om för oss att någon klivit över våra gränser. Om du inte tillåter dig att känna din ilska är det troligt att låter andra kliva över dina gränser.

Måste jag agera på mina känslor?

Nej, du behöver inte agera utifrån dina känslor. Det du behöver göra är att känna dina känslor, bekräfta att du har dem. När du tillåter dig att känna det du känner gå igenom känslan. Så småningom märker du att känslan klingar av. Föreställ dig att du är rädd för att åka hiss. Senast du åkte hiss så fastnade den. Du satt där i två timmar innan du kommit. Där och då var paniken på väg flera gånger. Du visste inte hur lång tid det skulle ta innan någon släppte ut dig. Nu har du blivit rädd för att åka hiss. Tänker om du fastnar igen. Innan incidenten när du fastnade så har du åkt hiss över 10.000 gånger utan att fastna. Men det har aldrig varit förknippat med starka känslor. Så det du blir påmind om när du ska åka hiss nu är att “det är farligt, jag kan fastna”. Låt den sunda vuxna i dig här ta den rädda delen i handen och åk hiss igen. Tillåt dig att känna rädslan. Bekräfta dig själv i att det är ok att vara rädd.

Varför är det viktigt att känna alla sina känslor?

När vi inte tillåter oss att känna alla våra känslor är jag övertygad om att det får konsekvenser. Återhållen ilska och rädsla sätter sig i kroppen. det ger på sikt konsekvenser. Det kan leda till spänningsvärk, högt blodtryck och andra fysiska åkommor. Vi agerar utifrån anpassning istället för att agera utifrån vår sanna vilja. Om du tillåter dig att känna det du känner i varje situation och sedan börjar leva efter det så kan du skapa det liv just du är ämnad att leva. Vad gör dig glad? Gör mer av det! Vad gör dig arg? Utforska det, här kan det finnas ledtrådar till att du anpassat dig efter andra och inte skyddat dina gränser. När du är ledsen, tillåter dig du att vara ledsen? Eller gör du allt för att avleda dig själv?

Att bli sin egen bästa förälder – att känna sina känslor

När man tillåter sig att känna alla sina känslor så får man den bästa guidningen i livet. Att bli sin egen bästa förälder betyder att jag bekräftar och accepterar alla känslor. Jag tillåter mig att känna det jag känner utan döma eller kritisera mig själv. Det betyder att jag agerar ut alla mina känslor. I mitt inre får allt finnas. Om du känner ett behov av att andra ska förstå och se dig kan det vara en god idé att börja träna på att ge dig själv förståelse och acceptans. Detta kan du träna med att skriva kärleksbrev till dig själv. Läs mer om det här https://sverigesbastaforetag.se/2022/10/28/ovning-sjalvmedkansla-varfor-ar-det-viktigt-att-vara-snall-mot-sig-sjalv/

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *