Okategoriserade

Om jag vill förändra min partner är det honom eller henne jag vill ha då?

relationskonflikt
Vill jag ha dig som du är? Eller vill jag att du ska vara på något annat sätt. Här ser vi en bild på ett par som har en pågående konflikt dvs en relationskonflikt som de önskar lösa.

Att omfamna varandras olikheter eller göra om dig till mig?

Jag möter ofta individer som berättar om hur de önskar att deras partner skulle både göra och vara annorlunda. Ofta är det som att de önskar att deras partner ska tänka på samma sätt som dem. Tycka om samma saker och framförallt göra saker på deras sätt. Det får mig att fundera på om de då är med rätt person? Eller kan det vara så att jag behöver ändra mitt förhållningssätt? Upplever du ofta att era olikheter leder till relationskonflikt och bråk?

Att ha olika preferenser i en relationskonflikt

Om jag gillar rött och min partner tycker om blått. Då är det ganska lätt att se att vi har olika preferenser vad gäller färg. Jag tycker om fisk och min partner kött. Återigen vi har olika preferenser. I de flesta relationer accepterar vi de olikheterna hos varandra. Det är sällan just det ställer till problem.

Ett område där det däremot ganska ofta uppstår problem är städning. Känner ni igen? Kanske min partner tycker att det är viktigt det är undanplockat, det ska diskas upp direkt efter middagen och dammsuger gör man faktiskt åtminstone varannan dag. Jag själv har inget problem med att det ligger saker framme. Jag tar hellre hand om middagsdisken på morgonen när jag är pigg och utvilad. Dammsuga räcker väl om vi gör någon gång i veckan när andan faller på. Här finns ju en uppenbar risk för konflikt och bråk. Här är det inte ovanligt att vi vill övertyga vår partner om att just mitt sätt är rätt. Ditt sätt är fel. Så är världskriget igång igen.

Men tänk om det faktiskt är så att den ena inte har rätt och den andra fel. Även här kanske det handlar om olika preferenser. Har jag då rätt att begära att min partner ska leva efter mina preferenser? Eller ska jag ständigt anpassa mig efter dina preferenser? Här finns det naturligtvis många sätt att komma överens på och undvika att gå in i konflikt.

Att invadera, skrämma eller kränka min partner i en relationskonflikt

Hur är det då med när någon i en relation går över en gräns? Kanske min partner skriker kränkande ord till mig när han eller hon blir arg. Själv går jag undan och vägrar prata med min partner i flera dagar. Är det att ha olika preferenser i kommunikationsstil?

Nej, jag tycker inte det. Båda exemplen ovan skulle inte vara ok för mig i en relation. Här skulle jag skydda mina gränser genom att förklara för min skrikande partner att: “Om du fortsätter skrika, kommer jag att skydda mig genom att lämna bostaden.” Fortsätter detta ändå, kan det vara så att jag behöver skydda mig på ett annat sätt. Kanske genom att lämna min partner.

I det fallet en partner fryser ut genom att vara tyst i flera dagar, så har jag rätt att uttrycka att “Det är inte ok för mig att ignorerar mig.” Kanske behöver du fundera på vad du är villig att göra för att skydda dig mot sådan behandling.

Svårigheter att skydda mina gränser när jag är medberoende

Om jag har ett medberoende är det troligtvis så att jag har svårt att skydda mina gränser. Jag har aldrig lärt mig hur man gör. Mer om det i nästa inlägg om att sätta gränser.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *