Okategoriserade

Övning självmedkänsla – Varför är det viktigt att vara snäll mot sig själv?

Vikten av att vara sin egen bästa vän! Övning självmedkänsla

Övning självmedkänsla
Ett brev fyllt av kärlek, förlåtelse och förståelse för dig. All självmedkänsla som är möjligt. Övning självmedkänsla som inte kan göras för många gånger.

Genom att rikta all kärlek, förståelse och förlåtelse till oss själva så hjälper vi oss själva att läka vår sår från svåra upplevelser både i vår barndom. Dessutom kan vi läka svåra upplevelser i vuxen ålder.

Jag vill dela med mig av ett fint sätt för övning självmedkänsla som jag själv ofta gör och även ger till mina klienter.

Det här kärleksbrevet till dig själv kan du göra hur många gånger som helst. Vill du prova den så finns en instruktion längre ner i inlägget.

Låt mig dela med mig av ett brev jag skrev till mig själv efter ett uppbrott från en kärleksrelation.

Exempel på ett kärleksbrev fyllt av medkänsla

Älskade Jessica,

Du har kämpat så hårt, återigen satte du någon annans behov framför dina egna. Jag förstår att du ville väl, du ville så gärna bli älskad, bekräftad och sedd för den du var. Du trodde att om du bara gav så skulle du också få tillbaka. Återigen fick du bekräftat att dina känslor och behov inte var lika viktiga som andras. Det var inte ditt fel att du aldrig fick lära dig att stå upp för dig och uttrycka dina känslor och behov. Någon vuxen borde ha låtit dig uppleva och  försäkrat dig om att dina känslor och behov var lika viktiga som andras. 

Aldrig mer ska du behöva känna skuld och skam över att någon behandlar dig fel. Skuld och skam är till för att du ska bli uppmärksam på om du handlat fel. Då har du alltid rätt att bli förlåten och inte felgjord.

Du kloka, fantastiska och kärleksfulla kvinna dina känslor och behov är lika viktiga som andras. Det är ok att det är svårt för dig att utrycka vad du vill och vad du känner. Vi tränar fortfarande. Jag kommer att hjälpa dig på vägen.

Jag är så ledsen att jag inte såg att Jonas var en bra man för dig. Nästa gång du går in i en relation lovar jag dig att vara mer försiktig. 

All kärlek

Övning självmedkänsla – Kärleksbrev till mig själv

Börja med att tänka tillbaka på en period i livet som var svår för dig. Inledningsvis behöver det inte vara den svåraste tiden i ditt liv. Det som är viktigt  är att du kan ge dig själv både kärlek, förståelse och dessutom förlåtelse. Det är inte viktigt att förlåta andra som handlat fel mot dig, det enda som är viktigt är att du kan rikta all självmedkänsla som du har mot dig själv. Slutligen, om du där och då upplevde skam eller skuld, ta bort det från dig själv.

Gör gärna den här övningen tills det sker automatiskt och med lätthet i ditt inre när du har det svårt. Inled med att välja en period i livet som var svår för dig. Du behöver inte välja den allra svåraste till att börja med. Till en början kan du ta en situation eller period då det känns möjligt att bemöta dig själv med all förståelse, förlåtelse, omtanke, värme och kärlek. Om det känns svårt kan du prova med arr föreställa dig att du pratar till ett litet barn. Eller kanske som att du talade till din bästa vän om han eller hon hade det svårt. Om det fortfarande känns svårt att möta dig själv med värme och förståelse så rekommenderar jag dig att ta hjälp av en samtalsterapeut.

För dig som har identifierat att du har en medberoendeproblematik vill jag slutligen varmt rekommendera dig att i första hand gå till en terapeut som är kunnig inom medberoende.

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *