Okategoriserade

Välkommen till min blogg om medberoende

Varmt välkommen till min blogg om medberoende och annat som jag tycker är viktigt för personligt växande.

Här kommer jag dela med mig av mitt tillfrisknande, ge dig tips och övningar som hjälpt mig på min resa och som jag ser hjälper mina klienter. Här kommer du att få ta del av hur man kan identifiera om man har en medberoendeproblematik. Vad får det för konsekvenser att vara medberoende. Sist men inte minst hur kan man tillfriskna från medberoende.

Jag har min egen mottagning Stilla hem i Täby i Stockholm och jag tar även emot klienter online.  På Stilla hem arbetar jag som samtalsterapeut, samtalsledare, föreläsare och coach. Utöver arbetet med enskilda klienter leder jag grupper för medberoende och anhöriga till individer med missbruk och/eller psykisk ohälsa.

medberoende
Planhalvorna beskriver en väl fungerade relation. Där jag på min planhalva vet vad jag känner och behöver, jag kan uttrycka det på ett sunt sätt. Min partner likaså som här visas som du. I viet möts vi för att stärka relationen, här samarbetar vi och visar varandra respekt och öppenhet. När vi har en medberoendeproblematik har vi svårt att vara på vår egen planhalva. Vi förväxlar andras känslor och behov med våra egna.

I barndomen läggs grunden till vårat medberoende

Grunden till medberoende läggs redan i barndomen. Om du växt upp i en familj där det förekommit missbruk, psykiskt eller fysiskt våld har du med största sannolikhet utvecklat ett medberoende. Men oavsett om du upplever att du haft brister i din barndom eller inte kan du ha utvecklat ett medberoende. En del av medberoendeproblematiken är att vi normaliserar sådant som inte är ok, till exempel kan det vara att våra föräldrar sagt nedlåtande saker till oss. De har inte bemött våra känslor på det sätt som vi behövt. Kanske har vi inte tillåtits att visa alla våra känslor. Det kan vara så att vissa känslor har varit mer ok än andra. Om du till exempel blivit skickad till ditt rum så fort du blivit arg, så kan du ha lärt dig att om jag sätter en gräns riskerar jag att inte få vara med. Det kan naturligtvis ställa till ganska stora problem för dig i en relation när du är vuxen. Du kanske låter din partner eller barn köra över dina gränser, du vågar inte såga ifrån. Med rädsla för att bli lämnad.

När vi arbetar med oss själva behöver vi dessutom vara öppna inför att våra föräldrar kanske inte gjorde allt rätt. Inte för att skuldbelägga dem eller göra dem fel utan för att få syn på att allt det de gjorde kanske inte var det bästa för dig. Även om det var deras intention. Jag har en övertygelse om att de allra flesta föräldrar gör sitt bästa och agerar utifrån kärlek. Men när vi våra föräldrar inte läkt sin sår från sin barndom. Så är det oundvikligt att blöda vidare på nästa generation. Det är inte ovanligt att någon av våra föräldrar växte upp i en familj där de utvecklade en medberoendeproblematik och den kan vi då ”ärva”.

Våra föräldrar gjorde det bästa från där de befann sig

Jag har dessutom en fast övertygelse om att våra föräldrar gjorde det bästa utifrån där de befann sig. Tyvärr räcker det inte alltid till för att vi ska få det vi behöver när vi växer upp. Det finaste du kan ge dina barn är att läka din sår. När du gör det har du större möjligheter att räcka till för dina barn och du är en fantastisk förebild.

Välkommen med på en vad jag hoppas ska bli en meningsfull och givande resa tillsammans med mig. Har du frågor, reflektioner, önskemål om ämnen eller synpunkter tar jag tacksamt emot det.

Med värme och kärlek

Jessica

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *